Controleletter

Het klonen van voertuigen wordt steeds lastiger. In 2012 werd de controleletter in gebruik genomen als extra maatregel in de strijd tegen voertuigcriminaliteit. 

Op 1 januari 2014 is het kentekenbewijs op creditcardformaat ingevoerd. Hier staat geen controleletter meer op. Hieronder kunt u meer lezen over de controleletter en het kentekenbewijs op creditcardformaat.

Controleletter

Sinds 1 januari 2012 controleert de RDW bij het overschrijven van een gekentekend voertuig of de controleletter op het kentekenbewijs correct is. Het is verplicht om bij iedere tenaamstelling en bij iedere opname in bedrijfsvoorraad de controleletter in te voeren. De controleletter, die uit één hoofdletter bestaat, staat sinds 1 januari 1995 op alle afgegeven overschrijvingsbewijzen. Op kentekenbewijzen die vanaf 1 januari 2014 zijn uitgegeven, staat geen controleletter meer. Het gebruik van de controleletter geldt alleen voor kentekenbewijzen die zijn voorzien van een controleletter. 

Kentekenbewijs op creditcardformaat

Op 1 januari 2014 is het kentekenbewijs op creditcardformaat ingevoerd. Dit kentekenbewijs, ook wel kentekencard genoemd, heeft een andere lay-out en andere echtheidskenmerken. Op de kentekencard staan de gegevens van zowel het voertuig als van de eigenaar/houder. De kentekencard heeft ook een chip. Op de chip staan dezelfde gegevens als die op de kentekencard staan. Na afgifte van de kentekencard zijn de gegevens op de chip niet meer aan te passen. De kentekencard is voorzien van echtheidskenmerken die ervoor zorgen dat hij uitermate moeilijk is na te maken. De veiligheidstechnieken zijn beproefd in de praktijk en staan bekend als fraudebestendig.