Tips voor aankoop voertuig

Voorkom aankoop van een gestolen voertuig

Als u een tweedehands voertuig koopt, dan wilt u natuurlijk dat het een ‘eerlijk’ voertuig is. Helaas worden er regelmatig ‘oneerlijke voertuigen’ aangeboden. Voertuigen die bijvoorbeeld zijn gestolen of gekloond. Als u zo’n voertuig koopt en de politie ontdekt dit, moet u het voertuig bijna altijd teruggeven aan de wettelijke eigenaar. Om problemen te voorkomen, volgt hier een aantal tips.

Check of het voertuig als gestolen staat geregistreerd

Van diefstal van een voertuig wordt vaak aangifte gedaan. U kunt controleren of het voertuig staat geregistreerd als gestolen op de site van de RDW. Als er ‘ja’ achter gestolen staat, koop het voertuig dan niet maar informeer de politie hierover. Bij omkatten heeft het voertuig het voertuigidentificatienummer /chassisnummer van een voertuig gekregen dat een niet meer te herstellen schade heeft opgelopen. Bij gekloonde voertuigen kopiëren de oplichters de kenmerken van een nog rondrijdend voertuig. De kentekenpapieren of het kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd) en kentekenplaten zijn dan ook vals. In dat geval biedt de RDW-website helaas ook geen uitkomst want het kenteken verwijst dan naar het correcte voertuig met de juiste identiteit. Meer informatie over gekloonde of omgekatte voertuigen.

Aankoop bij een door de RDW-erkend voertuigbedrijf

Als u bij een door de RDW-erkend bedrijf een voertuig voor een eerlijke prijs koopt,  geeft dit u een goede bescherming als koper.

Aankoop bij een particulier

Als u een voertuig koopt bij een particulier, gebruik dan onderstaande tips om  te voorkomen dat u een gestolen, gekloond of omgekat voertuig koopt:

 

 1. Maak een afspraak bij de verkoper thuis.
 2. Vraag de verkoper om zijn rijbewijs of paspoort en noteer de nummers.
 3. Laat de eigenaar de bediening van de auto uitleggen. Hij zou er goed bekend mee moeten zijn.
 4. Vraag de verkoper mee te gaan naar het kentekenloket waar u het kenteken op uw naam gaat zetten.
 5. Betaal niet contant, maar per bank.
 6. Kijk het kenteken na via rdw.nl, print deze gegevens uit en vergelijk deze met het voertuig en de kentekenpapieren/kentekencard.
 7. Kijk na of alle sleutels origineel zijn en op alle deursloten en het contactslot werken.
 8. Kijk na of u braakschade ziet.
 9. Kijk het onderhoudsboekje en eventuele onderhoudshistorie na.
 10. Kijk of de kilometerstand logisch is. Dit kunt u doen via 'tellerstand controleren'
 11. Kijk na of er een kenteken in de ruiten staat gegraveerd en of dit hetzelfde is als van het voertuig.
 12. Kijk na of het  volledige papieren kentekenbewijs of de kentekencard aanwezig is. Het papieren kentekenbewijs bestaat uit drie delen. Welke dat zijn, leest u in het artikel: Verschillende soorten en combinaties van kentekendelen. Zit er bij een voertuig een kentekencard, dan hoort er ook een tenaamstellingscode bij. Dit is een code die u nodig heeft bij bijvoorbeeld verkoop van uw voertuig. De code bestaat totaal uit 9 cijfers. Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van het kentekenbewijs te bewaren. De verkoper moet zelf voor het juiste kentekenbewijs en kentekenplaten zorgen.
 13. Kijk na of het APK-rapport aanwezig is (als het voertuig APK-plichtig is).
 14. Kijk na of de juiste kentekenplaten op het voertuig zitten.

Als u bij de aankoop denkt: “Dit is te mooi om waar te zijn”, wees dan extra op uw hoede. Laat u nooit onder druk zetten om snel te kopen, betaal niet vooraf en zeker niet contant.