Succesvolle inval garage

14-06-2017- Het zat op verschillende manieren verstopt, ook op plekken waar je het zelf niet zou zoeken. De geldhond echter wel: heel erg veel contant geld. In keurige stapeltjes. De inval in een garage aan de Inzet in Wormerveer was dan ook niet zonder succes.

Het zat op verschillende manieren verstopt, ook op plekken waar je het zelf niet zou zoeken. De geldhond echter wel: heel erg veel contant geld. In keurige stapeltjes. De inval in een garage aan de Inzet in Wormerveer was dan ook niet zonder succes.
Op dinsdag 13 juni om 11.00 uur stapte een team van politie, gemeente, Douane (expertise verborgen ruimtes) en het LIV (Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit) naar binnen. Het Flexteam had het pand en de toegangswegen in de gaten gehouden voorafgaand aan de inval. Nadat de OG de situatie in de garage had ‘bevroren’ kon gecontroleerd worden of de signalen die binnen gekomen waren over de garage correct waren.

Aanhoudingen

Een van de auto’s stond binnen op de brug, waardoor direct goed zichtbaar was dat er een verborgen ruimte onder de auto werd gemonteerd. Verborgen compartimenten in voertuigen worden veelal gebruikt voor het vervoeren van bijvoorbeeld drugs, grote sommen geld of wapens. Na verdere controle werd nog een auto aangetroffen met een verborgen ruimte. Toen een van de medewerkers toestemming had om het pand te verlaten, wilde hij zich eerst omkleden. Bij zijn vertrek ontdekte integraal projectleider Lisette Thomas dat de man een grote hoeveelheid geld in een plastic tas probeerde mee te nemen. De 30-jarige Zaandammer werd ter plaatse aangehouden op verdenking van witwassen, evenals een 34-jarige Beverwijker. De 34-jarige man werd in 2014 al veroordeeld wegens diefstal, heling en het omkatten van auto’s. Verdere controle van het pand met hulp van een geldhond leverde nog veel meer geld op. Nog niet al het geld is geteld, maar dat het om een gigantisch bedrag gaat is zeker.

 

Garage dicht

In de garage werden ook auto-onderdelen aangetroffen die afkomstig zijn van minstens zeven gestolen voertuigen. De Beverwijker wordt naast witwassen daarom ook verdacht van diefstal/heling. De burgemeester van Zaanstad heeft de garage per direct voor ten minste vier weken gesloten. Minstens 16 auto’s in de garage zijn in beslag genomen. Nadat de garage was doorzocht, is huiszoeking gedaan bij twee woningen in Beverwijk en Wormerveer. In een van de woningen werd opnieuw een stapel cash gevonden.
Het OM, politie en gemeente werken intensief samen met andere partners onder de vlag van het RIEC NH (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum Noord-Holland) om ondermijning aan te pakken. Veiligheid en leefbaarheid hebben prioriteit en misstanden worden niet getolereerd.

 

Scherp zijn en hard optreden

Burgemeester Vreeman: ‘De actie van vandaag laat zien hoe belangrijk het is dat instanties als politie, gemeente, douane en openbaar ministerie gezamenlijk optreden tegen ondermijning. Dit is een schoolvoorbeeld van ondermijning, van vermenging van onder- en bovenwereld die we niet willen. Het kan niet zo zijn dat argeloze burgers een auto kopen of laten repareren bij een bedrijf dat in feite een dekmantel is voor criminele activiteiten. Of dat bonafide ondernemers moeten concurreren met bedrijven die bestaan van crimineel geld. Daar moet je als overheid scherp op zijn en hard tegen optreden. Het gaat hier om een bedrijf waar iemand al eerder veroordeeld is voor vergelijkbare strafbare feiten. Toch kon het bedrijf daarna gewoon doorgaan. Door nu samen op te treden, zorgen we er voor dat daar een eind aan wordt gemaakt.’

 

Journalist          

Bij de controle is een journalist van het Noord-Hollands Dagblad op onze uitnodiging meegegaan. Hij heeft zijn verhaal opgetekend in het Noord Hollands Dagblad. Door de media waar mogelijk te betrekken bij de integrale aanpak van ondermijning, willen we burgers bewust maken van (de gevolgen van) ondermijning. Je gaat het pas zien als je het doorhebt.